Genot is geen geluk

Herfst
Het is nog augustus maar voordat we het weten zitten we volop in de herfst. Het weer gaat veranderen in koud, nat en guur weer. Het liefst blijven we binnen, lekker warm bij de kachel. Gezellig kaarsjes aan, wat lekkers erbij en misschien ook nog wel een glaasje wijn, of 2. Heerlijk!!! Dan weet je toch pas dat je leeft. Lekker genieten.

Prijs betalen
Maar dat lekker genieten heeft ook een prijs. En die prijs betaal je niet op dat moment maar vaak pas later als het genieten allang voorbij is. Want wees eerlijk , iedere dag alles doen wat je maar wilt is na verloop van tijd ook niet leuk meer. En vaak wil je ook steeds meer want het maakt toch allemaal niet meer uit.

Genieten
Gezelligheid betekent bij de meeste mensen: lekker eten, iets van alcohol en verder niet nadenken maar je gewoon laten gaan. Morgen is er weer een dag. Enzovoort. Maar wat nu als die dag niet is zoals je zou verwachten. Wat nou als je er achter komt dat je toch wel slecht voor jezelf gezorgd hebt. Haal je dan je schouders op of heb je er spijt van.

Overgewicht heb je zo bereikt, maar ook hart en vaatziekten, diabetes, botontkalking, gewrichtspijnen en zelfs kanker liggen om het hoekje te gluren. Dat is dan wel de prijs die je moet betalen voor al je genot.

,,Genot beleef je kortstondig terwijl geluk je hele leven bij je blijft. Ieder mens kent zijn genotsmomenten. ”

Genot is geen geluk!!!
Wat lekkers bij de koffie, een mooie film, een heerlijk stuk chocola, nieuwe schoenen. Wat een genot. Je krijgt er zo n goed gevoel van. En dat is ook helemaal niet erg, zolang je je grenzen maar weet.

Alleen hoelang duurt dit gevoel? Een paar minuten, een uur, een paar dagen. Langer zal het niet zijn. Je vervalt weer in je patroon van genot zoeken. Kent ieder mens dan ook zijn geluksmomenten?

Gelukkige mensen zijn gezonder, leven langer, hebben een betere conditie.
Kennen deze mensen dan geen genot? Natuurlijk wel, we zijn allemaal mensen die verlangen naar een goed gevoel. Die ook genieten van wat lekkers of een goed glas wijn. En dat goede gevoel willen we iedere dag wel voelen. En dat moet je voor ogen houden, wat geeft jou nu dat goede gevoel.

Als jij je iedere keer schuldig voelt als je in de spiegel kijkt dan wordt je daar niet gelukkig van. En geeft je zeker geen goed gevoel. Dus maak de afweging met wat je eet, drinkt en doet. Geef jou dat straks ook dat goede gevoel of is het alleen genot.

Ik wens jullie een heerlijke herfst toe en heel veel geluk met af en toe genot.

Geschreven in Fitness, Gezondheid, Lifestyle, Vitaliteit, Voeding. Bookmark de permalink.

Comments are closed.